Kontakt osoba Vedran Huđek - HRpaulovnija.com

VAŠA KONTAKT OSOBA

Viši stručni savjetnik
Vedran Huđek

HRpaulovnija logo
 

> HRpaulovnija > Novosti > Paulovnija - drvo budućnosti

Novosti

26.01.2017.

Paulovnija - drvo budućnosti

Jeste li ikada razmišljali o sadnji drveća, a pogotovo ako uz sve ekološke benefite, takvo drvo donese i ekonomsku korist? To dobro zvuči, zar ne?
Drvo pod imenom paulovnija raste izuzetno brzo, tako da već kroz 6-7 godina nakon sadnje može narasti do 16 metara u visinu. Dakle, želite li imati ogromno drvo za sjenu ispod roštilja ili bazena... to je savršeno, a ukoliko takvo drvo ima veliki ekonomski značaj, tu priča postaje puno zanimljivija. To je drvo koje često nazivaju još i „čudo od drveta (paulovnija)“, iz razloga što nakon sječe može ponovno iz istog panja narasti čak 4-5 puta. Moramo napomenuti i činjenicu da su listovi veliki i stoga proizvode više kisika od ostalih autohtonih stabala koje susrećemo u našem podneblju. Uz sve to imaju prekrasan cvijet koji daje odličan med.


 POVIJEST PAULOVNIJE:

Najraniji  dokumenti i kronike dokazuju korištenje ovog stabla još u davnoj povijesti. U Japanu stablo paulovnije koristi se od 200-te godine poslije Krista te predstavlja određenu nacionalnu tradiciju koju izuzetno poštuju u toj zemlji. Treba spomenuti da se na japanskoj valuti Yenu, tj. na kovanici  od 500,00 Yena nalazi drvo paulovnije. Isto tako, zemlja u kojoj paulovnija ima izuzetno tradiciju i važnost je Kina. U Kini je paulovnija zasađena na više od 2,5 milijuna hektara. Osim izuzetnog potencijala ovog drva, paulovnija ima i izuzetnu estetsku vrijednost - prekrasne velike cvjetove - u većini slučajeva ljubičaste boje.