Kontakt osoba Vedran Huđek - HRpaulovnija.com

VAŠA KONTAKT OSOBA

Viši stručni savjetnik
Vedran Huđek

HRpaulovnija logo
 

> HRpaulovnija > Novosti > Brzorastuće vrste drva izazivaju veliki interes kod proizvođača biomase

Novosti

01.02.2017.

Brzorastuće vrste drva izazivaju veliki interes kod proizvođača biomase

Portal Adriatic-wood-days donosi vrlo zanimljive novosti iz svijeta drvne industirije.
U nastavku donosimo izvještaj sa panel diskusije koja je održana u Dubrovniku (Hotel Sheraton) u listopadu 2016, godine.

  "Jedna od globalno vrlo eksploatiranih tema proizvodnje energije iz drva odnosi se na korištenje sirovine iz plantaža i korištenje brzorastućih vrsta za proizvodnju drvne sječke. AWD je omogućio prezentiranje dva primjera: sadnju brzorastućig vrsta paulovnije i miscanthus giganteus. Simeon Apostolov iz Bugarske je iznio niz argumenata za sadnju kineske paulovnije, koja je u hibridnim varijantama prilagođena europskoj klimi. Dr. sc. Nikola Bilandzija sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu iznio je primjere istraživanja provedenih na pokusnim nasadima miscanthus giganteus-a u Hrvatskoj. Tijekom rasprave istaknuta je potreba daljnjih istraživanja i osiguravanja finacijskih poticaja za sadnju brzorastućih vrsta koje već kroz 5-8 godina mogu osigurati velike količine biomase te umanjiti pritisak na sirovinu koji je zajedničko obilježje europskog tržišta biomase."

Prema gore vidljivom europsko tržište biomase uzima velikog zamaha, te samim time sigurno će vrlo brzo porasti i potražnja za biomasom.
Ovo je nagovještaj prilike za ulaganje nasada paulovnije. U mnogim europskim državama paulovnija je prepoznata kako investicija budućnosti, što dokazuju i cijene drvne mase paulovnije na svjetskim burzama.