Kontakt osoba Vedran Huđek - HRpaulovnija.com

VAŠA KONTAKT OSOBA

Viši stručni savjetnik
Vedran Huđek

HRpaulovnija logo
 

> HRpaulovnija > Novosti > Novo u ponudi ! BOROVNICE - izvor zdravlja

Novosti

21.03.2017.

Novo u ponudi ! BOROVNICE - izvor zdravlja

Borovnice, kao i ostalo bobičasto voće, pripadaju porodici Ericaceae.

Borovnica je višegodišnji grm koji ima zdrave i prekrasne bobičaste plodove :). Plodovi borovnica su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamniji, pa skoro i crne boje.

Borovnica je čudesna biljka iz razloga što krije mnoštvo ljekovitih svojstva. One su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Zbog antocijana borovnice imaju tamnu boju.

Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.Mnoštvo zdravstvenih prednosti ukoliko konzumirate borovnice.

Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visoke razine antocijana, za kojega se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidanata.
Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, utječu na poboljšanje učenja, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica daje energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.

Sok od borovnica ima nevjerojatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Isto tako, pojačava otpornost na infekcije urinarnog trakta.

Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.

Topiva vlakna smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju kolesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na stjenkama krvnih žila.

Redovito konzumiranje borovnica će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šalice soka od borovnica 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste potaknuli probavljanje hrane koju ćete poslije unositi.

Escherichia coli je čest uzročnik proljeva, a antocijan će uspješno ukloniti ovu bakteriju. Borovnice su naročito učinkovite kada je uzrok proljeva zatrovanje nekom hranom.

Moćno antioksidativno i protuupalno djelovanje borovnica će pomoći u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht.